Värjäys – seuraava rabbit hole

Vaikka olenkin kasvanut värjäyspatojen varjossa ja pikkutytöstä asti kuunnellut puheita alunasta, rautavitrillistä ja siitä, minkä väristä lankaa milläkin kasvilla saa aikaan (*, olen itse vältellyt värjäämiseen ryhtymistä. Mutta keväällä vain alkoivat värit kutkuttelemaan ja teki mieli välillä kehrätä muutakin kuin vain luonnonmustaa, ruskeaa ja valkoista.

Ensi askeleni kokeilin ihan marketin karamelliväreillä kesällä. Sitten hommasin heikkohappovärejä, mutta kaikesta nettiopiskelusta huolimatta en oikein uskaltanut alkaa niillä sotkemaan itsekseni, vaikka teoriatietoa olikin jo hankittuna kasapäin. Nyt vihdoin löytyi kurssi, siellä oli vertaistuki paikan päällä niin ei ollut niin pelottavaa.

Kurssin tuotoksia. Minun värjäykseni ovat tuossa alavasemmalla.

Kurssi oli Keravan opistolla, opettajana oli Sini Riesen. Värjäreitä kun oli useita, homma hoidettiin ihan niin, että etikkavedessä liotetut langat (tai topsit) värjättiin kylmänä/kylmissä liuoksissa, ope sitten höyrytti ne muovipusseissa. Tämä on vain yksi tekniikka heikkohappoväreillä, mutta toimii ihan ok tuommoisessa tilanteessa.

Päällevärjäys. Tämä lanka on kehrätty happoväreillä värjätystä BFL-topsista, mutta en tykännyt väristä.
Tislaamo 😀 Mehumaija toimii värjäämisessä hyvin höyryttimenä, mutta tuommoista pientä vuoto-ongelmaa saattaa esiintyä.

Itse olen kiinnostunut monenlaisista värjäystekniikoista, ja ennen kaikkea haluan värjätessä käyttää värit loppuun saakka enkä kaataa niitä viemäriin. Siinä sitä on nyt sitten opeteltavaa kotioloihin.

Höyrykylvystä tulleita muiden lankoja. Nuo vihreät olivat todella upeita. Pohjana niissä oli harmaankirjava lanka.

Koska muutama langoistani ei oikein tykännyt kylmänä imeä värejä itseensä (tummanharmaat sekä valmiiksi värjätyt violetit), käytin apuna kuumennusta mikroaaltouunissa. Kotona en aio sitä tehdä, koska en halua happovärejä mikrooni höyryämään. Kurssilla se kuitenkin auttoi ongelmassa, minun ei tarvinnut varata kokonaista kattilaa ja langat lopulta taipuivat värille.

Tässä postauksessa olevat, keinovalossa otetut kännyräpsyt eivät tee oikeutta todellisille väreille. Siniset toistuvat todella haaleina eikä tuo ompunvihreäkään pääse oikeuksiinsa.

Omat värjättäväksi tuomani langat ennen operointia. Nämä ovat kaikki käsin kehräämiäni, lisäksi värjäsin yhden vyyhdin valkoista seiskaveikkaa.
Seiskaveikkaan ensin keltainen, epätasainen pohjaväri, sen jälkeen kuivalla jauheella pilkkua. Muovipussissa höyryttäessä pilkut leviävät melkoisesti. Tästä tuli aikalailla sellainen kuin suunnittelinkin. Superwash-lankaan värit tarttuvat todella herkästi.
Kainuunharmas-suomenlammasmix
Bluefaced Leicester. Laitettu kuivana väriliemeen.
Lincoln
Bluefaced Leicester. Laitettu kuivana väriliemeen.
Päälle värjätyt, Bluefaced Leicester – vasemmalla musta väri, oikealla sininen. Nämä eivät millään meinanneet ottaa väriä.
Pohjana tummanharmaa mysteerivilla. Tätä piti avittaa mikrokuumennuksella. Haltialangasta näkyy sininen, jolla yritin sitä värjätä. Kuvassa väri näkyy huonosti, oikeasti langasta tuli ihan kivan värinen.
Tässä oli pohjana tummanharmaasta Pirtin topsista kehrätty lanka. Värinä tumma punainen, melkein ruskea. Luonnossa lanka on nyt hieno, lähes burgundinvärinen.
Tämä oli kai valkoisesta Pirtin topsista kehrätty lanka, jota dippailin pätkä kerrallaan muilta jääneisiin väriliemiin.
Koirankarvalanka, 100% eurasier. Tämä unohtui kaikista yhteiskuvista… Syvensin langan jo valmiiksi kellertävää väriä värjäämällä sen okranvärisellä. Kuva ei tee oikeutta väreille, mutta alla olevassa huivissa vaaleampi väri on suunnilleen sama kuin tämä lanka naturellina.
Valkoinen Pirtin kehräämön kampatopsi pätkävärjättynä. Olisin toivonut vahvemmat värit, mutta se ei nyt onnistunut. Ihan kiva tämä on näinkin – ja pääasia, ettei kuitu huopunut vaan pysyi irtonaisena.
Omat värjäykset (miinus koiralanka)
Tässä on kaikki itse kurssilla värjäämäni, myös se koirankarva

*) Värjäri-esikuvani:
Mummu Nelostie-ohjelmassa haastateltavana vuonna 1965

Tätini Terttu Hassin kirjoittama kasvivärjäyskirja

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s