Kehyskudontaa pinloomilla: Koirankarvasta shaali

Joskus kevään korvalla teetin pari kudontakehystä, ”pinloom”-tyylisiä. Tilatessani en taas muistanut esittää mcs-ihmiselle sopivia materiaalivaatimuksia, niinpä kehykset saapuivat erinomaisen hienoiksi lakattuina – mutta käyttökelvottomina minulle. Koko kesän ne roikkuivat ulkona tuulettumassa ja nyt vihdoin jokin aika sitten pystyin ottamaan ne sisälle ja käyttöön. Vaikka vieläkin tuo lakkakäry ahdistaa lähityöskentelyssä sen verran, että saattavatpa jossain vaiheessa upota soodaan joksikin aikaa. Mutta todella hienoa työtä nuo ovat.

Tämä on minulle taas ihan uusi aluevaltaus, niinpä olen joutunut kokeilemalla ja juutuubin avulla asiassa etenemään. Nyt kun ensimmäiset harjoitukset on tehty, hommaisin ehkä joitain hieman toisenlaisia kehyksiä näiden rinnalle.

Ensin tein ihan vaan koetilkkuja kaapista löytyvillä seiskaveikoilla. Näissä kehyksissä naulat ovat sentin välein, ja kuten tuosta oikealla alakulmassa olevasta tilkusta näkyy, seiskaveikka yksinkertaisena on liian ohutta sille tiheydelle. Kaksinkertainen seiskaveikka jo asettuu ihan kivasti. Toiseen kuusikulmioista lisäsin nauloja toisen mokoman, ja sillä sitten onnistuu yksinkertainenkin seiskaveikka hyvin.

Jos ei halua kutoa lappusia tuollain kulmittain vaan ”vaakasuoraan”, niin netistä löytyy ohjeita lähinnä zoomloom-tyyppisille kehyksille, joissa naulat ovat kolmen kappaleen ryhmissä. Ne ohjeet vähän hankalasti mukautuvat tällaiselle tasavälinaulaukselle, mutta äheltämällä saa kyllä suoriakin lappusia aikaan.

Koska tarkoituksenani on käyttää näitä pinloomeja bernipeittoni tekemiseen, päätin harjoitella myös koirankarvan kudontaa. Kaivoin esiin aiemmin kehräämäni eurasier- ja leonbergilangat. Ne vastaavat paksuudeltaan suunnilleen seiskaveikkaa, ovat ehkä hiukan paksumpia. Päätin kuitenkin kutoa ne yksinkertaisina, koska koirankarva pörrööntyy kuitenkin käytössä niin, että reiät umpeutuvat. Sitäpaitsi koiran lämpöarvo on jopa 30% suurempi kuin lampaanvillaan, joten kevytkin huivi lämmittää paremmin kuin tarpeeksi.

Leonbergiruutu. Tässä ei ole virkkausta ympärillä vaan se on suoraan kehyksestä irroitettuna.
Tummemmat leonbergiä, vaaleammat eurasieria.

Valitsin huiville shakkikuviomallin. Eurasierlankaa oli vähän vähemmän, siitä tuli reunavirkattuja lappuja vain seitsemän kappaletta. Reunavirkkauksen tein vain joka toiseen lappuun, ettei saumakohdista tulisi liian paksuja. Jälkiviisaana voisi sanoa, että olisin voinut tehdä reunavirkkaukset leonbergilappuihin, jolloin eurasierlanka olisi riittänyt vähän pidemmälle.

Minulla ei ole neuletöille mitään blokkausalustaa, mutta sain tämän mitenkuten blokattua pyykkitelineelle viritettyyn pyyhkeeseen. Valmis huivi on pienehkö shaali, joka kyllä lämmittää mukavasti hartioita vaikkapa takin alla.

Tätä shaalia voi käyttää kummin päin tahansa, saumat ovat ihan siistit molemmilta puolilta.

”Nurja” puoli
”Oikea” puoli

Huivi on myytävänä harjoitustyön hinnalla, jos joku kaipaa ihanaa unelmaisenkevyttä lämmikettä itselleen. Käytössä tämä tulee siis pörrööntymään niin, että todennäköisesti verkkokuvio ei sitten sieltä enää juurikaan erotu. Ja langathan ovat käsinkehrätyt ja 100% koirankarvaa, eli huivissa ei ole mitään muuta materiaalia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s