Vasurisohari

Vuosittain 13.8. vietetään kansainvälistä vasenkätisten päivää. Tämä on siis myös minun päiväni.

Vasenkätisyyteni(kin) on kuitenkin enintään keskinkertaista – sitäkään en osaa kunnolla. Lähinnä tuo ominaisuus näkyy siinä, että kynää käyttelen vasurilla. Tosin tarpeen vaatiessa kirjoitan oikeallakin. Se tuli opeteltua lukioaikaan, kun vasuri oli paketoinnin vuoksi poissa pelistä ja muistiinpanot piti silti tehdä. Ihan hyvin tuo sujui.

Joskus kirjoittelin huvikseni myös niin, että vihko oli ylösalaisin ja kirjoitin tekstit alhaalta ylös ja oikealta vasemmalle. Kun vihkon sitten käänsi oikein päin, teksti oli ihan normaalia. Tällä tavoin ei tekstin yli laahaava vasuri sotkenut kynänjälkeä, mutta luokkatoverit kyllä pyörittelivät silmiään.

Ala-asteen käsityötunneilla törmäsin ongelmaan, kun neuletyössäni oli joku vaikeus ja menin opettajalta kysymään neuvoa. Opettaja katseli työtäni kulmat kurtussa eikä voinut ymmärtää miten se oli tehty. Eikä osannut neuvoa. Minusta se oli ihan normaalisti neulottu, niinkuin olin jo kotona oppinut. Menin takaisin paikalleni, mietin hetken ja tajusin, että kudoin vasenkätisesti! Käänsin työni peilikuvaksi ja menin takaisin opettajan luo. Nyt hänkin sitten osasi neuvoa eteenpäin…

Palloa en ole koskaan osannut heittää vasurilla (senkään vertaa kuin oikealla). Joskus liikuntatunnilla kiusallani halusin pesäpallossa lyödä vasenkätisesti, koska syöttäjä ei yleensä osannut niin päin syöttää. Leipäveistä käytän oikealla ja vasenkätisille suunnitellut sakset ovat mielestäni outoja. Kitaraakin opettelin soittamaan ihan normaalisti oikeakätisesti, vaikka minulle sitä opettanut poika olikin vasurina kääntänyt kielet peilikuvaksi omasta kitarastaan. Huiluja ei edes saa vasenkätisinä, siinä ei ollut vaihtoehtoja. Kahvia kaadan yleensä oikealla, mutta tarpeen tullen vaihdan sujuvasti vasuriin, sama pätee myös ruokailuvälineiden käyttöön. Hiiri viihtyy oikealla, ellei sitten tule jotain pakottavaa tarvetta siirtää sitä vasemmalle.

Ehkä siis kuitenkin olen mielummin molempi- kuin vasenkätinen enkä niin ollen voi omia vasureista tehtyjen tutkimusten tuloksia: Amerikkalaiset joskus tutkivat, että vasurit ovat keskimääräistä älykkäämpiä. Vasurit kuulemma ovat myös erittäin luovia ja taiteellisia. Molemmissa kohdissa katson olevani enintään keskiverto ja nämä tutkimukset lähinnä naurattavat.

Vasurisohari. Silti olen sitä mieltä että ”vasemmalla kädellä tehty” ei ole yhtään sen huonompi kuin oikeallakaan, vaan tulosten laatu riippuu täysin tekijästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.